Comunitat, edifici sostenible a Barcelona

L’estratègia: El projecte sorgeix del desig de rebutjar el concepte de sostenibilitat, específic en aquesta competència, en tres àrees diferents: sostenibilitat ambiental i sostenibilitat social. L’objectiu és crear un sistema en què els tres camps puguin interactuar i integrar-se en ordre per assolir l’equilibri sense que una de les tres àrees del sistema, com normalment succeeix, pugui prendre més precedència sobre les altres. Per crear aquest sistema, un dels aspectes considerats va ser la capacitat de allunyar-se del sistema d’habitatge tradicional en el que el llindar de l’edifici representa un límit amb l’exterior, tractant d’incloure en el propi edifici tot un seguit d’activitats que poden afegir funcions i augmentar les oportunitats de conèixer i socialitzar als seus habitants. La idea bàsica és que el disseny intern de la construcció es transformi en una “plaça pública” oberta a l’exterior integrant funcions tradicionalment manejades des de l’exterior i definint l’edifici, de fet, com un híbrid: aquesta combinació de característiques brinda la possibilitat als residents de l’edifici de reunir-se, socialitzar i debatre la transformació del veïnat en una comunitat, superant les possibles diferències socioeconòmiques i cultural-lingüístiques.
Àrea del projecte: L’anàlisi de la intervenció de l’àrea mostra que el lloc està ubicat en un espai urbà particular: “Marina del Prat vermell” on presenta una barreja de característiques morfològiques; és un suburbi adjacent a l’àrea comercial portuària i té unes fortes característiques històriques d’àrea industrial, que l’Ajuntament de Barcelona pretén mantenir. Les infraestructures que freguen els límits serveixen per donar suport a les activitats econòmiques i, en termes de transport, aquesta àrea està, avui dia, poc connectada amb els llocs on les activitats socials tenen lloc a la ciutat.
Està en construcció una nova estació de metro que hauria, almenys en part, de resoldre aquesta connexió. Des del punt de vista de la qualitat de l’espai arquitectònic, els problemes dins del lloc són tan obvis que l’Ajuntament de Barcelona ha decidit una intervenció massiva de la revitalització de l’àrea on el lloc del projecte és el tema d’aquesta edició de la competència de Europan. Des d’un punt de vista social, l’àrea mostra alguns problemes relacionats amb un suburbi encara no totalment equipat amb les instal·lacions necessàries i el fet d’estar a prop del port comercial. El potencial de l’àrea, de totes maneres, és evident per a una acurada anàlisi; la proximitat de les àrees amb un fort interès estratègic com Europa Fira o cultural, com Montjuïc, combinat amb la facilitat d’accés actual (ronda litoral) o futur (metro L9) definitivament pot ser un estímul per al projecte de revitalització de l’àrea.
El projecte Comunitat: L’anàlisi de l’àrea i l’estudi de les solucions proposades en contextos similars han generat la idea del projecte que, com es va dir, s’ha desenvolupat amb l’objectiu de crear un sistema a tots els efectes. La idea bàsica és que, a través del desenvolupament d’estratègies socials, pots desenvolupar simultàniament estratègies que condueixin a la sostenibilitat econòmica i ambiental. El complex de l’habitatge social, de fet, no està estructurada com un complex d’edificis tancat a l’interior, sinó com un sistema obert, integrat en el districte, una mena de centre de referència sociocultural per a tota l’àrea. El sistema tradicional de l’edifici, de fet, la majoria de les vegades actua com un agregat de diferents habitatges amb àrees comunes absents i molt pocs punts d’agregació col·lectiva, en aquest projecte es presenta el contrari: s’intenta constituir un model d’habitatge en el qual les àrees comunes i els espais d’agregació puguin actuar com un motor econòmic de tot l’edifici. L’edifici està construït al voltant d’una rampa en la qual es distribueixen les cases a banda i banda i on les diferents àrees comunes queden tant tancades com obertes. La passarel·la és un recorregut històric sobre els balcons de les antigues cases de Barcelona, ​​en particular els del barri de l’Eixample. Hi ha 90 habitatges de 4 tipus i mides diferents, per garantir la comoditat als diferents tipus de possibles llogaters. Aquests tipus diferents inclouen apartaments d’una, dues o tres habitacions, i una mida de 40, 54 i 73 metres quadrats. Els apartaments petits, estan gairebé tots equipats amb terrassa. Els espais oberts estan disposats com quadrats i com a espais equipats de socialització col·lectiva; les diverses funcions d’aquests quadrats són:
• Jocs infantils
• Equip d’exercici a l’aire lliure
• Àrea de pícnic amb barbacoa
• Àrea de lectura a l’aire lliure
A més d’aquests petits quadrats (relativament petits) hi ha altres, molt més grans per usar-los com jardins urbans.
Aquest és un dels aspectes més significatius del projecte. La voluntat, també en aquest cas, de combinar els aspectes de sostenibilitat ambiental i d’agregacions socials que poden ajudar al coneixement i a la socialització, afavorit per un objectiu comú, en aquest cas, el jardí urbà. Diverses investigacions han demostrat el desig del jardí urbà, especialment en contextos urbans compactes. El jardí urbà en aquest cas, fa servir un sistema hidropònic, l’aigua prové directament del sistema intern de l’edifici de gestió de l’aigua.
La ventilació i la combinació necessària de llum-calor estan garantides per la forma de l’edifici. A més
les àrees comunes dins de l’edifici són àrees comunes tancades. Aquestes habitacions estan situades entre diverses cases i estan destinades a totes aquelles funcions que puguin garantir la sostenibilitat econòmica del sistema. Aquestes funcions estan organitzades econòmicament amb una visió més rendible:
• Oficines
• Espais de coworking
• Gimnàs
• Bar al terrat
• Biblioteca
Aquests entorns poden generar, a través de concessions d’ús, els ingressos necessaris per garantir el
manteniment de l’edifici i la seva gestió econòmica, el que alleuja als residents. Totes les àrees comunes tenen
accés a través de dos ascensors panoràmics ubicats al pati central i per connexions verticals, tots dos accessibles a tots els inquilins. A la planta baixa, connectat des de l’exterior de l’edifici, es troba un “Centre Cívic” per tal de mantenir la idea de la Comunitat expressada en tot el projecte.
Sistema d’aigua: El sistema d’aigua del nou edifici proporciona un esquema de reciclatge d’aigua gairebé complet: un tanc gran per recollir aigua de pluja s’ubica a la planta baixa de l’edifici. Aquest tanc recull aigua de pluja i aigües brutes provinents de l’ús de l’edifici, que es purifiquen a través de plantes de fitoremediació. Una proposta que se sotmet a la reutilització de tota l’àrea d’intervenció d’aigües pluvials i aigües grises. Aquestes aigües es fan servir principalment per a la tècnica hidropònica de cultiu de jardins urbans, després emmagatzemats en plantes de purificació, enviat a l’intercanvi central proper del “Parc Logístic de la Zona Franca” perquè s’escalfi i torni a l’edifici i a tot el districte com a calefacció. La fase final del sistema preveu el retorn en tancs de sedimentació en que es reinicia tot el procés.


Ubicació

Barcelona

Arquitectes

OUR arquitectura

Any

2015

Category:

Concursos, urbanisme, Vivendes

Tags:

arquitectura, contemporary, residential, urbanism, urbanismo, viviendas